Skip to main content

Centrul Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale (CDPBII) a fost înființat oficial în anul 2018. CDPBII sprijină eforturile depuse până în prezent de Clubul Român de Boală Crohn și Colită Ulcerativă (RCCC), centru specializat în activități de cercetare în domeniul IBD, prin oferirea de asistență medicală de excelență pacienților cu boli inflamatorii intestinale.

CDBPII funcționează în cadrul Spitalului Clinic Județean Constanța și pune la dispoziția pacienților următoarele servicii: consultații medicale, spitalizare continuă și de zi, internări în regim de urgență în multiple specialități (gastroenterologie, chirurgie, anatomie patologică, imagistică, reumatologie, dermatologie, oftalmologie, pneumoftiziologie, hematologie, nutriție, boli infecțioase, ginecologie, oncologie, pediatrie), oferind astfel o evaluare medicală complexă, specifică BII și afecțiunilor asociate, având ca obiectiv principal individualizarea tratamentului fiecărui pacient.

Cum au fost identificate caracteristicile unui centru dedicat pacienților cu BII?

Demersurile pentru recunoașterea și acreditarea unui centru de excelență în BII au început încă din 2014 prin 2 acțiuni specifice, derulate la nivel internațional și național:

  • 1. Realizarea unui raport de către firma de consultanță și audit KPMG, care a analizat situația din 8 unități dedicate BII din lume (7 din Europa) și a extras criteriile care definesc excelența în asistența pacienților cu BII.
  • 2. Pe această bază, grupul de lucru al RCCC a decis revizuirea literaturii în domeniu, extragerea unui set de indicatori de calitate, structură și rezultate și evaluarea aplicabilității lor în România pentru a defini, evalua și asigura recunoașterea unor centre de excelență în îngrijirea pacienților cu BII.

Activitatea CDPBII este coordonată de Prof. Dr. Dumitru Eugen.