Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt afecțiuni gastrointestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinență, pierdere în greutate, oboseală. BII au impact asupra vieții personale a pacienților, dar se răsfrâng atât asupra asupra vieții lor profesionale și a capacității de a munci, cât și asupra relațiilor sociale. În final, pacientul devine un consumator cronic a resurselor din sistemul de sănătate și o povară pentru societate.
În prezent, peste 3 milioane de persoane din Europa suferă de boli inflamatorii intestinale. La nivel european, statisticile arată că 10% dintre pacienții cu BII sunt șomeri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 și 6 săptămâni de concediu medical pe an. În România sunt aproximativ 10.000 de pacienți diagnosticați cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 3.000 sunt înregistrați în Registrele Naționale.
Deși bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri debutează la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezultă din interacțiunea complexă dintre predispoziția genetică a individului și factori de mediu, îndeosebi din dietă.
Simptome: BII se caracterizează prin diaree cronică, scaune cu sânge, mucus și puroi (între 3-4 și peste 20/zi), apărute atât ziua cât și noaptea, dureri abdominale, febră, pierderea apetitului, scădere în greutate. Orice persoană care dezvoltă aceste simptome o perioadă mai lungă de 4 săptămâni trebuie să se prezinte de urgență la medic.